logo
Teivo Stayers - kestävyysjuoksun erikoisseura, Tampere.     http://www.teivostayers.fi/stayers

Akilleen kantapää

Teksti ja kuva: Aulikki Saarinen

?

Akillesjänteen äkillinen l. akuutti tulehdus:

Esiintyy yleenä harjoittelemattomilla henkilöillä, jotka aloittavat harjoittelun liian voimaperäisesti. Harjoitelleilla juoksijoilla sitä ilmenee, kun he vaihtavat alustaa, kenkiä tai tekniikkaa, tai se on seurausta kylmässä ja märässä juoksemisesta.

 • oireet: rasituskivut
 • tutkimuslöydökset: lievä turvotus, jänne erittäin aristava, jänne narisee
 • urheilijan pitää: levätä ja hoitaa tulehdusta jääpussilla, mennä lääkäriin elleivät oireet häviä muutamassa päivässä
 • lääkäri voi: määrätä tulehdusta hillitseviä lääkkeitä, antaa sairaslomaa lepoa varten, seurata hoidon vaikutusta
 • paranemisaika: jos hoito aloitetaan välittömästi, tila paranee yleensä 1 - 2 viikossa jälkiä jättämättä. Uusiutumisvaara on vähäinen jos harjoitustauko on ollut riittävä.

HUOM! Akillesjänteen akuutti tulehdus muuttuu helposti krooniseksi, joka on vaikeimmin hoidettavia tulehduksia! Tämän takia on välttämätöntä, että urheilija lopettaa harjoittelun välittömästi tuntiessaan oireita akillesjänteessä.

Akillesjänteen krooninen tulehdus:

Esiintyy runsaasti harjoittelevilla, erityisesti vanhemmilla henkilöillä, varsinkin jos harjoittelu suoritetaan kovalla alustalla. Usein lieviin akillesjännekipuihin ei kiinnitetä huomiota. Verryttelyn aikana vaivat saattavat hävitä ja urheilija jatkaa harjoittelua. Harjoituksen jälkeen vaivat palaavat. Oireet tulevat yhä pahemmiksi, kunnes voimakkaat kivut, särky ja jäykkyys estävät harjoittelun jatkamisen.

 • oireet: kivut, särky ja jäykkyys ennen rasitusta, sen aikana ja jälkeen
 • tutkimuslöydökset: - jänne on paisunut ja leventynyt - jänne on laajalta alueelta painoarka - kivut tuntuvat erityisesti varpailla kävellessä
 • lääkäri: - antaa tulehdusta hillitseviä lääkkeitä - määrää tulehdusta hillitseviä ja verenkiertoa edistäviä voiteita ja sairaslomaa - antaa 1 - 3 kortisonipistosta - vaikeissa tapauksissa irrottaa jänteen ympäröivistä kudoksista leikkaamalla
 • paranemisaika: krooninen tulehdus kestää kauan ja on vaikea hoitaa. Aikainen hoito ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet erittäin tärkeitä. Toipumisaika riippuu hoidon laadusta mutta kestää useita viikkoja. Leikkauksen jälkeen juoksuharjoittelun voi yleensä aloittaa n. 2 kuukautta leikkauksen jälkeen. Toistuviin akillesjänteen tulehdusoireisiin auttaa kun kenkien korkoa lisätään n. 1 cm (tossun sisäpohjaan kantapään alle pieni korotus)

   

Teivo Stayers - kestävyysjuoksun erikoisseura, Tampere.       http://www.teivostayers.fi/
TeSt-slogan