logo
Teivo Stayers - kestävyysjuoksun erikoisseura, Tampere.     http://www.teivostayers.fi/stayers

HAAVAT JA HIERTYMÄT

Teksti: Aulikki Saarinen

HAAVAT

Haavoja syntyy tavallisesti erilaisten vammojen seurauksena. Erityyppisiä haavoja ovat leikkuu-, pisto-, ja ampumahaavat sekä naarmut. Haava voi koskea vain ihon päällimmäistä kerrosta, mutta haavan ollessa syvä myös jänteet tai lihakset, verisuonet, hermot, luut tai sisäelimet ovat voineet vahingoittua.

Elimistöllä on yleensä erinomainen haavojen parantamiskyky. Parantuminen voi kuitenkin hidastua, jos haava ei saa parantua levossa tai jos haavaan pääsee epäpuhtauksia tai bakteereja, jos siitä vuotaa verta tai sen reunat jäävät irti toisistaan.

Hoito

Useimmiten haavat ovat pinnallisia naarmuja, joissa vain ihon uloin kerros on vahingoittunut. Erityisiä pinnallisia haavoja ovat ns. hankauspalovammat, joita syrityy synteettisestä aineesta tehdyllä alustalla, esim. urheiluhallien matoilla, juoksuradalla tai asfaltilla kaaduttaessa.

Pintahaavat on puhdistettava huolellisesti, myös hankauspalovammat, vaikka ne usein näyttävät puhtailta. Haavat on puhdistettava heti, viimeistään kuuden tunnin aikana, jotta ne eivät tulehtuisi. Lika on poistettava tarkasti koska se muuten hidastaa haavan parantumista ja voi jättää rumia arpia.

Pintahaavat on helpointa puhdistaa vedellä ja saippualla, tarvittaessa pehmeän harjan avulla, jolloin voi olla tarpeellista levittää haava-alueelle kipuja lievittävää voidetta esim. Xylocain. Puhdistettu haava pestään steriilillä fysiologisella keittosuolaliuoksella (saa apteekista), ja peitetään steriilillä siteellä tai rasvataitoksella (Sofratulle).

Pikkuhaavoihin riittää laastari. Ns. desinfioivat liuokset hidastavat haavan paranemista eikä niitä siis tule käyttää haavoihin, jotka eivät ole tulehtuneet. Haavavoiteita ei myöskään pidä käyttää.

Syvät haavat on luonnollisesti puhdistettava huolella. Mikäli haavaa ei ole hoidettu kuuden tunnin kuluessa, se yleensä tulehtuu, joten on pyrittävä sekä puhdistamaan että tarvittaessa ompelemaan haavat tämän ajan kuluessa.

Syvissä haavoissa lika on voinut tunkeutua varsin syvälle kudoksiin. Jos sitä ei poisteta, haava voi parantua pinnalta, mutta sen sisälle voi syntyä epäpuhtauden ympärille tulehdus. Lika voi jopa aiheuttaa jäykkäkouristuksen kaltaisia vakavia seurauksia, joten haavojen ollessa syviä on aina annettava jäykkäkouristusrokotus.

Tulehtuneet haavat: Kaikkiin haavoihin voi kehittyä bakteerien aiheuttama tulehdus, jonka oireita ovat kipu, turvotus, punotus ja paikan aristaminen.

Pintahaavoissa tulehdus aiheuttaa haavan eritteen paksuuntumista, märkimistä ja hajua. Syvistä haavoista märkä ei pääse purkautumaan ulos, vaan muodostaa märkäpesäkkeen kudoksen sisään. Tulehtunut pintahaava puhdistetaan perusteellisesti saippualla ja vedellä, minkä jälkeen sen voi desinfioida (esim. Klorhexidinillä). Antibiootteja sisältäviä salvatatoksia voi käyttää. Ne vaihdetaan vähintäin kerran päivässä, kunnes haava on parantunut.

Kudoksen sisään syntyneet märkäpesäkkeet on avattava, tyhjennettävä ja puhdistettava huolellisesti keittosuolaliuoksella tai desinfiointiaineella. Jos haava turpoaa huomattavasti tai on havaittavissa merkkejä yleisestä tulehduksesta - imurauhasten turvotusta ja aristusta tai kuumetta - on syytä mennä lääkäriin sopivan antibioottihoidon saamiseksi.

Tulehtunutta jäsentä ei pidä liikuttaa. Sen voi tarvittaessa lastoittaa. Vuodelepo on tarpeen, mikäli kuume on kohonnut.

Verenvuodon pysäyttäminen

Tulehtumattomat pintahaavat eivät yleensä estä urheilemasta. Syvätkään haavat eivät välttämättä haittaa urheilua, mikäli ne on ommeltu tai reunat liitetty yhteen teipillä ja sijaitsevat sopivassa paikassa, mutta liikunta voi hidastaa tai vaikeuttaa niiden paranemista. Jos haavan tulehtuminen vaikuttaa yleiskuntoon, on levättävä.

Vaikutukset urheiluun

Sekä pinnallisista että syvistä haavoista voi aluksi vuotaa runsaasti verta, toisinaan se puhdistaa haavan. Jotta verenvuoto saadaan lakkaamaan, on vahingoittunut jäsen nostettava kohoasentoon. Jos se ei auta, tulee haava sulkea painarnalla sen reunat vastakkain käsin molemmin puolin haavaa.

Tarvittaessa voi haavan sitoa painesiteellä, jota saa pitää korkeintaan 10 - 20 minuuttia. Tällainen haava kaipaa lääkärinhoitoa. Valtimoiden vahingoittuessa verenvuoto voi olla hengenvaarallista, joten loukkaantunut on aina kuljetettava heti lääkäriin. Jos veri vuotaa ylä - tai alaraajasta, voi haavaN yläpuolelle laittaa kiristysiteen vyöstä, huivista tai narusta.

Haavan sulkeminen

Syvien, runsaasti verta vuotavien haavojen sekä ammottavien haavojen reunat on heti puhdistuksen jälkeen pantava vastakkain kirurgisen teipin tai ompeleiden avulla. Näin ne paranevat nopeammin ja niistä jää pienemmät arvet.

HIERTYMÄT

Hiertymä on ihon ärsyyntymä, joka voi muuttua punaiseksi, kirveleväksi ja aristavaksi haavaksi.

Ennaltaehkäisy

  • kaikkien varusteiden on sekä harjoiteltaessa että kilpailtaessa oltava tarkoituksenmukaisia ja esim. jalkineiden pitää olla hyvin "sisäänajetut"
  • sukkien pitää olla ehjät, kuivat, puhtaat ja oikean kokoiset
  • puhtaudesta täytyy huolehtia. Jalat tulee pestä päivittäin. Käytä talkkia.
  • arkoja paikkoja voi etukäteen suojata laastarilla.

Hoito

  • kun hiertymä alkaa vähänkin tuntua, on parasta keskeyttää suoritus. Ärtyneen alueen voi suojata laastarilla. Kantapään voi "puolipohjata" laastarilla, vältä poimuja laastarissa.
  • jos on syntynyt rakko, se täytyy suojata, koska se puolestaan suojelee bakteereilta. Suuren rakon voi puhkaista reunasta puhtaalla neulalla.
  • vaahtokumin tai -muovin palasta voi leikata renkaan, jonka reikä on rakon kokoinen, ja asettaa rakon ympärille.
  • hiertymä puhdistetaan huolellisesti vedellä ja saippualla. Siteeksi käy steriili taitos tai salvaside. Myöhemmässä vai-heessa käytetään tavallista laastaria.

VARPAANKYNSIEN KIVUT JA TULEHDUKSET

Varpaankynnet voivat kasvaa reunoistaan kynsivallin sisään, jos liian ahtaat jalkineet painavat kynsivallia kynnen reunaa vasten.

Kynsien sisäänkasvun estämiseksi pitää käyttää tilavia mutta sopivan kokoisia jalkineita ja sopivan tilavia sukkia. Jalkojen puhtaus on tärkeää. Varpaankynnet on leikattava säännöllisesti, vähintään kerran viikossa. Ne leikataan suoraan kulmia pyöristämättä. Pyöreät kulmat uppoavat helposti ympäröivän kynsivallin ihoon.

Jos kynsi painuu sisään, voi syntyä tulehtuneita haavaumia, ja tulehdus voi levitä kynsivalleihin.

Lähteet: Urheilijan terveydenhuolto

Teivo Stayers - kestävyysjuoksun erikoisseura, Tampere.       http://www.teivostayers.fi/
TeSt-slogan