logo
Teivo Stayers - kestävyysjuoksun erikoisseura, Tampere.     http://www.teivostayers.fi/stayers

NUHA

Teksti: Aulikki Saarinen

KUUMETTA, NUHAA, YSKÄÄ

Tulehdukset ovat bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamia. Tällaisia mikro-organismeja tunnetaan suuri määrä, ne ovat mikroskooppisen pieniä ja niitä esiintyy kaikkialla ympäristös-sämme: ilmassa, iholla ja limakalvoilla. Useimmat ovat ihmiselle vaarattomia ja monet hyödyllisiä ja jopa elintärkeitä.

Vain harvat mikro-organismit voivat aiheuttaa ihmiselle tauteja. Sairastuminen riippuu mikro-organismin taudinaiheuttamiskyvystä ja ja yksilön vastustuskyvystä tulehduksia vastaan.

Tulehduksia aiheuttaa mikro-organismikasvuston tasapainon häiriintyminen, joka voi johtua mm. heikentyneestä vastustuskyvystä, erilaisista sairaustiloista, tauteja aiheuttavista mikro-organismeista.

Jos yksilön oma puolustuskyky tauteja vastaan on riittämätön ja tulehdus on päässyt valloilleen, käytetään taudin hoidossa antibiootteja tai kemoterapeutteja. Antibiootit saadaan elollisista aineksista, esim. bakteereista, sienistä jne. ja ne pystyvät tuhoamaan taudinaiheuttajia vaikuttamatta ihmisen omiin soluihin.
Kemoterapeutit ovat keinotekoisesti valmistettuja bakteereja ja viruksia tuhoavia aineita.

Elimistön puolustuskyky bakteerien aiheuttamia tulehduksia vastaan ilmenee mm. tulehdusreaktioina, jossa valkosolut ja erityiset valkuaisainerakenteet taistelevat puolestamme, hyökkäävät mikro-organismeja vastaan.

Taistelutantereella näkyy selvät jäljet: kuolleista bakteereista, viruksista tai sienistä, valkosoluista ja hajonneista soluista muodostunut märkä (esim. märkäerite haavassa tai märkäinen nenän erite nuhassa).

Paikallisen tulehdusreaktion lisäksi elimistö voi reagoida yleisemmin eli lämmönnousulla. Monet mikro-organismeista kestävät huonosti lämpöä ja muutamakin asteen ympäristön lämpötilan nousu riittää tuhoamaan ne.

Kuume

Ruumiinlämpö on tavallisesti 36.5 - 37.5 °C. Se vaihtelee normaalisti päivän mittaan ja on alhaisimmillaan aamuisin ja korkeimmillaan iltapäivisin. Kehon lämmönsäätelyä ohjaa aivoissa sijaitseva keskus. Lämmön laskiessa tahdosta riippumattomat lihassupistukset (vapina) lisäävät lämmön-tuotantoa. Ruumiinlämmön taas noustessa ihon verenkierto vilkastuu, iho punoittaa ja ilmenee hikoilua. Normaali ruumiinlämpö on sopivin useimmille aineenvaihdunta-prosesseille, kun taas lihaksisto toimii parhaiten hieman korkeammassa lämpötilassa eli noin 38.5°C, mikä puoltaa harjoituksia ja kilpailuja edeltävää verryttelyharjoittelun tarpeellisuutta.

Tulehdukset kohottavat ruumiinlämpöä, jolloin on kyseessä kuume. Kuumeen aiheuttaja on aivojen lämmönsäätelykeskukseen kohdistuva ärsytys.

Kuumereaktiot nopeuttavat omalta osaltaan tulehdustautien parantumista. Toisaalta kuume sisänsä voi olla haitallista, jolloin sitä voidaan lievittää mm. kuumelääkkeillä. Jos kuume on korkea, voidaan viilentämiseksi vähentää peitteitä, laskea huoneen lämpötilaa tai ottaa kylmä suihku: Kuumeen aiheuttava sairaus on aina selvitettävä ja hoidettava. Koska kuume aiheuttaa suurta nestehukkaa, tulee juoda runsaasti mieluimmin kylmiä juomia.

Nuha

Nuha johtuu nenän limakalvojen limarauhasten ylitoiminnasta ja nenän tukkoisuus limakalvojen turvotuksesta. Oireiden syynä voi olla virusten tai bakteerien hyökkäys limakalvolle (vilustumisnuha), nenän limakalvon allergia (heinänuha) tai joku muu yliherkkyys (vasomotorinen nuha, esim. kylmässä ilmassa rasituksessa nenä vuotaa vetistä eritettä).

Nenän lisääntynyt limaneritys ja limakalvojen turvotus voi tukkia yhteydet poskionteloihin ja korviin, mistä seuraa poskiontelo- ja korvatulehduksia. Tulehdus voi levitä myös muualle hengitysteihin.
Nuhaisena makuuasento lisää verenkiertoa nenässä pahentaen oireita, joten on parempi pyrkiä nukkumaan kohoasennossa. Limakalvon turvotusta voi helpottaa hengittämällä kuumaa höyryä tai nenätipoilla ja -suihkeilla. Varsinkin nukkumista on hyvä helpottaa näin.

Paikallisesti käytettävät lääkkeet supistavat tehokkaasti limakalvoa mutta niitä saa käyttää jatkuvasti korkeintaan kaksi viikkoa, jolloin niillä ei vielä ole sivuvaikutuksia. Jos nuhaa tai nenän tukkoisuutta jatkuu yli kaksi viikkoa, on syytä käydä lääkärillä, koska tauti tällöin ilmeisesti kaipaa muuta hoitoa.

Vilustuneena tulisi välttää muiden, varsinkin tartunnalle arkojen henkilöiden (lasten, sairaiden yms) läheisyyttä, levätä riittävästi (miel. kohoasennossa), välttää rasitusta ja huolehtia puhtaudesta (paperinenäliinat, käsienpesu).

Yskä

Yskä on normaali puolustusreaktio, jonka tarkoitus on pitää hengitystiet puhtaina, mutta yskä voi olla myös merkki sairaudesta.

Vilustumisesta johtuva yskä yleensä paranee itsestään parin päivän tai viikon kuluessa. Tärkeää yskäisenä on runsas juominen. Kuuma juoma auttaa usein nielun tulehdusten (kurkkukivun) aiheuttamaan kuivaan yskään. Yskän aiheuttamaa vaivaa voi lievittää myös yskänlääkkeillä, mutta ns. limaa irroittavat lääkkeet eivät tehoa vilustumisesta johtuvaan yskään. Jos yskä ei parane 2 - 3 viikossa ja on samanaikaisesti korkea kuume 3 - 4 päivän ajan, hengenahdistusta tai piston tunnetta rinnassa, yskökset ovat verisiä tai kellanvihreitä tai yskä muuttaa vaikeusastettaan / luonnettaan ilman varsinaista syytä, on aiheellista mennä lääkäriin.

Antibioottikuurin ja yleisen huonokuntoisuuden tai kuumeen kestäessä on keskeytettävä urheileminen. Vasta kaikkien oireiden kadottua voi jälleen aloittaa liikunnan. Liian aikaisin aloitettu kova fyysinen ponnistelu saattaa aiheuttaa tulehduksen pahenemisen ja leviämisen elimistössä.

Tulehduksen aikana kilpailtaessa eivät vain urheilutulokset ole tavallista huonompia, vaan myös taudin pitkittyminen ja jälkiseurausten vaara huomattavasti suurempi. Kehossa voi esiintyä lihasvalkuaisaineen katoa siinä määrin, että kunto huomattavasti laskee. Kun tulehdus on kokonaan ohi, on urheilu aloitettava asteittain ja varovasti.

Lähteet: Urheilijan terveydenhuolto

Teivo Stayers - kestävyysjuoksun erikoisseura, Tampere.       http://www.teivostayers.fi/
TeSt-slogan