logo
Teivo Stayers - kestävyysjuoksun erikoisseura, Tampere.     http://www.teivostayers.fi/stayers

St Olavsloppet

Mikä St. Olavsloppet on?

skandinavia St. Olavsloppet on Trondheimin (Norja) ja Östersundin (Ruotsi) välillä sikäläisen pyhimyksen Pyhän Olavin muistoksi juostava 340 km pitkä maantieviesti, joka juostaan nelipäiväisenä, aiemmin kuusi, nykyään seitsemän osuutta päivässä. Osuuksien pituus vaihtelee 5 - 21 km, keskipituus on n. 12 km. Viesti juostaan heinäkuun toisella viikolla. Ensimmäisen kerran se juostiin 1988, mistä lähtien osanottajamäärä on kasvanut vuosittain.

Viestissä oli aluksi neljä sarjaa: kilpasarjat miehille ja naisille sekä kuntosarjat naisille sekä sekajoukkueille. Nyttemmin lisäksi ovat tulleet maajoukkuesarja sekä eliittisarja vapaasti koottaville joukkueille.

Joukkueiden koko on 12-28 juoksijaa (kuntosarjassa 12-36). Mukana on yhteensä lähes 6000 juoksijaa.

st olav -logo Viesti on paikallinen kansanjuhla. Sitä seurataan lehdistössä sekä radiossa ja kilpailusta lähetetään kooste myös Norjan ja Ruotsin televisioissa. Vaihtopaikkoina toimivien paikkakuntien välillä on kilpailu näyttävimpien puitteiden järjestämisestä (rahapalkinnot parhaille), joten järjestelyihin todella paneudutaan. Reitin varrella asuvat nostavat tuolit ja pöydät ulos seuratakseen viestin etenemistä ja värikkäiden joukkueiden virtaa sekä kannustaakseen viestinviejiä. Kuumalla säällä joku saattaa vetää letkun tienvarteen ja antaa vilvoittavan suihkun juoksijoille näiden ponnistellessa ohi. Ilmassa todellakin on suuren urheilujuhlan tuntua. Ja reitillä hiki irtoaa sekä atleetit hengästyvät.

Mukana ei ole muita suomalaisia seurajoukkueita näkynyt, mutta kyllä kannattaisi kokeilla!

Lisätietoja St. Olavsloppetin omilta sivuilta.

Teivo Stayers mukana St. Olavsloppetissa

Teivo Stayers on osallistunut useita kertoja St Olavsloppetiin. Ensimmäinen kerta oli 1990, jolloin sijoitus oli 7. Toisen kerran osallistuimme v. 1992. Joukkue oli kovempi ja niinpä pääsimme palkinnoille, sijalle kolme. Vuoden hengen vetämisen ja keskittymisen jälkeen osallistuimme taas 1994 ja tiukan taistelun jälkeen kamppailimme itsemme(kin) yllättäen toiselle sijalle. Vuonna 1996 taas menimme ja tuloksena oli voitto. Seuraavan Vuoden viesti oli juhlaviesti; kilpailu juostiin kymmenennen kerran. Olimme tietysti mukana puolustamassa voittoamme. Vastus oli kova, vallankin, kun emme saaneet jalkeille aivan parasta mahdollista joukkuetta. Kunniakkaasti kamppailimme, mutta mitalisijojen ulkopuolelle oli jäätävä; sijoituksemme oli neljäs.

1990 - 7.
1992 - 3.
1994 - 2.
1996 - 1.
1997 - 4.
2000 - 3.
2001 - 2.
2002 - 2.
Parin vuoden huiluun jälkeen joukkue Teivon tunnusten alla lähti taas v. 2000, tuomisina kolmas tila.

Vuonna 2001 Teivon joukkue lähti edustamaan Suomea vastaperustetussa maajoukkuesarjassa, mutta vaikea on seurajoukkueella sellaisessa pärjätä pontevasta yrityksestä huolimatta. 2002 Suomi sai jo joukkueenkin kasaan, joten Teivon joukkue kamppaili taas sopivammin seurajoukkuesarjassa.

Vuosi  

Teivo Stayers - kestävyysjuoksun erikoisseura, Tampere.       http://www.teivostayers.fi/
TeSt-slogan