logo
Teivo Stayers - kestävyysjuoksun erikoisseura, Tampere.     http://www.teivostayers.fi/stayers

Teivo Stayers 10 vuotta 1997

Jyrämies juhlii

Aamulehti

Stayers puuhaa Teivoon kovaa maastokilpailua

Kovatasoinen ulkomainen osanotto voisi avata paikan jopa GP-sarjaan

ANTTI-PEKKA SONNINEN
Kestävyysjuoksun erikoisseura Teivo Stayers aloittaa toimintansa toisen vuosikymmenen rohkeilla haasteilla. Stayers anoo maastojuoksun SM-kilpailuja niin pian kuin mahdollista eli todennäköisesti vuodelle 2001 tai 2002. Jo sitä ennen Teivon maastoissa nähtäneen kovaa kansainvälistä vauhtia.

- Urheiluliitto on patistanut meitä järjestämään kunnon kansainväliset maastojuoksut, joista on tarkoitus tehdä vuotuinen suomalaisen maastokauden kohokohta, Stayersin puheenjohtaja Pekka Manner kertoo. Mikäli kaikki loksahtaa kohdalleen, ensimmäinen kansainvälinen maastokilpa mitellään Teivossa ensi syksynä. Stayersissa ei salailla, että tarkoitus on rakentaa todella mittavajuoksujuhla, mahdollisesti jopa GP-sarjan osakilpailu.

- Muualla maailmassa suuret maastokilpailut ovat erittäin arvostettuja, mutta Suomesta ne puuttuvat tyystin. Koska SM-kilpailut siirretään ensi vuonna syksyyn, kansainvälisen kilpailunkin luontevin ajankohta olisi syyskuun loppu tai lokakuun alku, Pekka Manner arvioi.

Raviradalla juostaan 27. syyskuuta

Teivo Stayers järjestää viimekesäiseen tapaan raviradalla juostavan 2 000 metrin kilpailun lauantaina 27. syyskuuta. Juoksijat säntäävätjälleen radalle autolähetyksellä, aivan kuten hevoset ravikilpailussa.

SUL hoitaa kilpaan kaikki Suomen parhaat kestävyysjuoksijat sekä tukun hyvätasoisia kenialaisia. Nopeimmille on tiedossa tukku selvää setelirahaa, voittajalle 5 000 markkaa.

Samassa yhteydessä Teivossa juostaan mittavat kansalliset nuorisokilpailut sekä 65-ravit. Kaksitonninen on ravien tapaan totokohteena samoin kuin pelattavana Veikkauksen superkaksarissa.

Koulut mukaan kykyjä haravoimaan

Teivo Stayersin kymmenvuotisjuhlissa torstai-iltana puheenaiheeksi nousi tietenkin suomalaisen ja pirkanmaalaisen kestävyysjuoksun nykytila. Stayersin nuori Tommi Karra sekä TU-38:n Santtu Mäkinen parantelivat ennätyksiään ja kelpasivat maaotteluedustajiksi, mutta muuten täkäläisten juoksijoiden tuloksissa ei ollut isompia hurraamisia tänä kesänä. Eikö tallitoiminnasta ollutkaan niin vahvaksi piristysruiskeeksi kuin pari vuotta sitten toivottiin?
- Talleissa on myös nuoria, innokkaita juoksijoita, mutta yhteistyö pätkii. Kukin porukka puurtaa omalla tahollaan liian pienissä ympyröissä, Stayersia puheenjohtaja Pekka Manner kritisoi.

Manner kääntää katseensa koulujen suuntaan: - Mikäli resurssit suinkin antavat myöten, Stayers aloittaa lähiaikoina seudun peruskoulujen kanssa yhteistyön juoksijakykyjen haravoimiseksi. - Pessimismiin ei saa vajota; mutta suomalaisen nuoren kynnys juoksuharjoittelun aloittamiseksi on näinä aikoina turhan korkea. Itseluottamus murenee pakostakin, kun maailmalla juostaan vitonen minuuttia ja kymppi jopa kolme minuuttia nopeammin kuin meillä, Manner myöntää. Stayeri-lehti

Teivo Stayers ...........10 tasan!

Syksy saa - seuran synttärikakusta on virallisesti kynttilät puhallettu!

Hei taas kaikki!
Kesä on ohi. On kisattu ja reenattu. Jyrämieskin palailee taas lenkkipoluille rantatipuja bongailemasta. Kesä oli tosi kuuma ja nestetasapainon kanssa oli tulla ongelmia. Onneksi Manse on täytetty hellepäivien lenkkeilijän iloksi ja turvaksi kosteilla keitailla, ettei janoisen kielen pidä kitalakeen tarttuman. Helpotusta on vähitellen odotettavissa koleampana ja vetisempänä säänäkin.

Harjoittelun suhteen kesäni kului uuden harjoitusmetodin kokeilussa. Luotettavista lähteistä kerran yhteislenkin saunassa satuin sivukorvalla kuulemaan ”isojen poikien” keskustelun uudesta, pettämättömästä harjoitusohjelmasta. Ohjelmaa ei kukaan kuitenkaan ollut vielä uskaltautunut kokeilemaan, joten päätin vähin äänin häikäistä kanssa-atleetit reenaamalla koko kesän ko. ohjelman mukaan. Ohjelma on lapsellisen yksinkertainen mutta tehokas: 30 km aamulla ja 30 km illalla. Toinen lenkki juostaan TV rauhallisesti ja toinen täysillä! Kolmen kuukauden kokeilun jälkeen jyrä kulkee, minä en!

Saapuneen syksyn ehdoton kohokohta oli tietenkin seuramme 10-vuotissyntymäpäivät 4.9. Kymmenen vuotta sitten kymmenen asialleen omistautunutta urheilujanuorukaista nosti maljan ja sanoi ”tahdon” kestävyysjuoksulle. Toverihengestä ja halusta juosta rakennettiin vankka perusta kestävyysjuoksun erikoisseuralle. Minäkin alusta asti asiaa sivusta seuranneena muistan ensimmäisiä viestikisamatkoja, jotka saattoivat venähtää aamun tunneilla kotimatkan pidennyttyä.

Tärkeää oli tehdä tärkeää asiaa yhdessä - juosta. satunnainen menestys vastaanotettiin riemulla ja vielä pidemmällä kotimatkalla. Kymmenessä vuodessa on monissa seuran asioissa menty huimasti eteenpäin ja menestyskin on nykyään tuttu termi, mutta sitä toverihenkeä on Jyrämieskin kaivannut harvalukuisessa talkooporukassa tuulessa ja tuiskussa, jos paisteessakin, ihmetellessään, miten viisi on kaksikymmentä.

Niin tai näin! Teivossa 4.9.1997 järjestetyissä seuran virallisissa syntymäpäiväjuhlissa kostui jo Jyrämiehenkin silmä. Liikutuksesta kuunnellessani muiden urheiluseurojen edustajien onnittelupuheita: on me vaan niin hyvin pärjätty!

Järkytyksestä kyynelehdin kuunneltuani vuolaita tulevaisuudensuunnitelmia - kansainväliset maastojuoksukisat Teivo Stayersin järjestettäviksi ( ja taas viisi on kaksikymmentä!) Toki ajatuksessa on ideaa ja voihan ainakin juhlan kunniaksi haaveilla...

Juhlassa puheenjohtajamme Pekka Manner muisteli lupsakasti menneitä vuosia ja maalaili suuria tuleviin vuosiin. Hirvosen Anna-Maija oli jälleen hemmotellut juhlakansaa taivaallisilla herkuillaan (olin jo osannut varautua kuminauhavyötäröisillä housuilla), kahvimusiikista huolehti nuori saksofonisti ja Jarmo Kymäläinen esitti persoonallisen tulkintansa seuran uudesta laulusta, jonka hän oli saanut valmiiksi juuri juhlapäivänä.

Teivo Stayersin kymmentä kulunutta vuotta oli juhlimassa kuutisenkymmentä omaa ja vierasta. Kuluneesta yhteisestä ajasta oli koottuna pienimuotoinen valokuvanäyttely. Esillä oli myös seuran asut kautta aikojen, ilmestyneet hengentuotteet sekä seuralle äskettäin valmistunut virallinen viiri. Seuran ensimmäisen viirin pj. Manner lahjoitti Teivon raviradan edustajalle Matti Mahlamäelle kiitokseksi toimivasta yhteistyöstä.

Viralliset juhlat ovat aina virallisia ja viralliset puheet riittivät juuri kahvittelun ajaksi. Ilokseni sain kuulla, että nyt kun seura on virallisesti juhlittu, on edessä ”omalle väelle” järjestettävä vähemmän virallinen juhla, jossa epävirallisesti muistellaan ja kiitellään. Myös siellä on luvassa taivaallisia elämyksiä kaikille seuran jäsenille. Virallisesti jäämme tätä odottelemaan.

Virallisin terveisin

Jyrämies signeeraa

Teivo Stayers - kestävyysjuoksun erikoisseura, Tampere.       http://www.teivostayers.fi/
TeSt-slogan